duminică, 10 noiembrie 2013

IMObiliar PEntru DIAlectica

Sau arta conversatiei despre imobile. Este foarte dificil sa facem arta din ceea ce se descrie in cifre si metri patrati, in schite si cadastru, in amanunte reci si cladiri solitare. Asta doar daca nu ne gandim la faptul ca in fiecare din acele cladiri, in fiecare din acele schite, in toate acele cifre si metri patrati traiesc oameni si povesti de viata. De cate ori trec pe langa cladiri si privesc ferestrele cu lumini aprinse sau stinse, ma intreb care este povestea celor care lucreaza sau traiesc acolo.
Oamenii vor alege mereu cu sufletul casa si in case vor trai drama si comedia din viata lor. Asadar, ca sa raspund provocarii acestei campanii, cred ca ceea ce are nevoie Imopedia este sa asociezele casa cu tipuri de oameni si stiluri de viata. Am sa dau cateva exemple mai jos, pastrand desigur acel aer un pic exagerat care se potriveste artei si artistului. 
Sa spunem ca noi cautam o casa. Criteriile autentice dupa care cautam casa nu sunt cifrele si metrii, ci dorintele si nevoile noastre. O casa este oglinda cea mai fidela a locatarului. De obicei, eroarea pleaca de la faptul ca noi credem ca alegem o casa din ceea ni se ofera, dar de fapt o alegem pe cea pe care o avem deja in minte. Daca stim ce avem in minte, stim si ce sa cautam. Dar daca am gasi exact dupa criteriul care ne indeamna sa cautam?
Cum ar suna anuntul unei gospodine: caut casa spatioasa, pentru toti membrii familiei mele. Doresc, in mod special, o bucatarie mare, bine organizata, excelent utilata si neaparat cu spatii largi de depozitare. Daca ar avea si o pivnita pentru dulceturile si conservele mele, ar fi minunat. 

Dar al unui om de afaceri: caut casa bine organizata, cu un birou spatios pentru telefoanele de noapte de afaceri si dosarele de casa (care nu mai incap la firma), baie cu ambient relaxant si jacuzzi, living deschis si tehnologie moderna, bucatarie open space (e optionala, ca nu prea gatesc), dar barul nu e optional (pentru serile intre prieteni).



Un iubitor de natura: caut casa sau apartament cu terasa larga unde sa-mi pot tine florile si toata verdeata pe care o ador. Vreau sa aiba vedere la parc, sa fie luminata in permanenta de soare (ca acolo unde intra soarele, nu intra doctorul). Daca se poate la ultimul etaj, sa-mi pot extinde culturile horticole.

Un doritor de liniste: caut apartement bine izolat, ferit de zbuciumul rutier, de claxoanele panicate si de girofaruri care iti produc atacuri de panica instant. Orientat spre curtea interioara, cu vecini cat de poate de linistiti, cu vedere la spatii care te inspira.
Ce mai astepti? Cheama un Taxi si porneste in cautarea casei pe care ti-o doresti. Dar numai dupa ce te opresti in drum sa o iei cu tine si pe Imopedia. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu