luni, 11 noiembrie 2013

De la transhumanta la transhumanism

De obicei ma opresc asupra mai multor impresii din weekend. Dar a existat una care le-a surclasat pe celelalte. Un documentar de pe la tv despre transhumanism.
Care e treaba cu transhumanta stie toata lumea deja. Cum a devenit ea celebra prin glasul Mioritei si astfel fundament al metaforii vietii si mortii romanilor. Dar cuvantul care vine sa schimbe fundamentul si sa revolutioneze lumea asa cum o stim noi este altul. Transhumanismul se ocupa cu modificarea genomului uman. Adica cu Omul Nou, asa cum spunea colegul de breasla, Dorin Bitfoi, in ultima sa carte (Asa a aparut Omul Nou). Doar ca el vorbea despre un om vechi in comparatie cu acest om nou. Aici vorbim despre modificarea genelor pentru a obtine copii performanti si a controla directia genetica. Scopul este acela de a reduce erorile genetice si genele slabe care produc imperfectiune, neputinta, mediocritate. Va suna putin cunoscut? Seamana cu speciana ariana promovata de nazisti? Sau poate bate un pic mai spre SF. Soarele gol, romanul lui Asimov in care oamenii nu mai aveau nici un contact real, nici o atingere, doar holograme care se intalneau si in care copiii erau programati artificial numai daca genele parintilor aveau calitati superioare si nu exista riscul vreunei erori. 
Omul incepe sa isi doreasca si ceea ce nu a putut controla pana acum. Ultima frontiera este luarea in stapanire a aleatorului. Sa refuze naturii dreptul de a alege si de a crea diversitate chiar cu riscul mediocritatii si neputintei. Sa creeze genii. Va imaginati o lume plina de Einsteini? Oare intre atatia Einsteini, ar mai fi existat Einstein sau ar fi fost doar 001?
Ne mai ramane o ultima intrebare. Vrem copii de marca sau cópii de marca?

Pe maine dimineata,

Cristina 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu