luni, 21 octombrie 2013

Nu am pus mainile pe laptop, nu ma strange rochia si nu vreau aer conditionat

Ca mai toti romanii au auzit de UE nu mai e de mult o exagerare, dar ca mare parte dintre ei habar nu au ce este acela un cetatean european este inca un adevar in sange, ca sa nu spun crud. In Anul Europeaun al Cetatenilor, o campanie foarte vizibila este menita sa faca lumina intr-o pacla abstracta cu iz de harta geografica: Sunt cetatean european, am drepturi!
Ce ne invata campania ca ar trebui sa stim despre a fi cetatean european?
Lectia nr. 1 - Laptopul: "Da ce i-ati facut? Nimic, abia l-am cumparat. Ati pus si degetele pe ecran...."
Cetatenii europeni se informeaza despre drepturile lor si nu le este rusine sa puna mana pe laptop si sa caute ceea ce au nevoie sa stie. Noi cautam ceva lamuriri doar daca vag ne trece prin gand ca ne-am putea propti in drumul nostru de o viza sau un pasaport. Nimic despre unde mergem, cum se intampla treaba pe acolo, cum sunt oamenii sau legile lor. Si mai reusim uneori si culmea informarii: sa ne cerem drepturile de cetateni europeni intr-o tara care nu este in UE.
Ce drepturi au de fapt cetatenii europeni? Dreptul la libera circulatie si dreptul de sedere pe teritoriul statelor membre, dreptul de vot si eligibilitatea la alegerile Parlamentului European si la alegerile municipale in statul membru de resedinta, dreptul de a primi, pe teritoriul unei tari terte (care nu apartine Uniunii Europene), protectie diplomatica sau consulara din partea autoritatilor unui alt stat membru, daca tara acestuia nu este reprezentata acolo, dreptul de a adresa petitii Parlamentului European, dreptul de a scrie oricarei institutii sau organism al Comunitatii intr-una dintre limbile statelor membre si de a primi un raspuns in aceeasi limba, dreptul de a avea acces la documentele Parlamentului European, ale Consiliului si ale Comisiei, sub rezerva anumitor conditii. (Tratatul de la Lisabona subliniaza principalele drepturi ale cetatenilor Uniunii Europene, enumerandu-le la articolul 17 paragraful al doilea din Tratatul CE)
Lectia nr. 2 - Rochia: "Am cumparat o rochie si as dori s-o returnez? Dar ce s-a intamplat, va strange?"
Cetatenia europeana este o haina, daca te simti confortabil in ea te imbraca de minune. Dar trebuie sa-i stii numarul, temperatura de spalare, materialul, croiala. Daca te strange si te deranjeaza la ce-ti mai trebuie? Nu poti sa te simti lejer in haine fancy daca aproape toata viata ai umblat cum te-a taiat capul, mai mult dezbracat.
In raport cu cetatenia unui stat, cetatenia Uniunii Europene desemneaza un raport intre cetatean si Uniune caracterizat prin drepturi, datorii si participare la viata politica. Aceasta legatura trebuie sa permita estomparea separarii datorate faptului ca cetatenii Comunitatii sunt din ce in ce mai interesati de masurile comunitare, in timp ce exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor, precum şi participarea la procesele democratice, se situeaza aproape exclusiv pe plan national. Este vorba de a face astfel incat cetatenii sa se identifice mai mult cu Uniunea Europeana si sa se dezvolte o opinie publica, o constiinta politica si o identitate europeana. 
Lectia nr. 3 - Hotelul: "Da, m-ati chemat? In pachet scria ca avem si aer conditionat"
UE este o casa incapatoare pentru toti cetatenii ei. Dar ce fac acestia o data mutati acolo cu surle si trambite? Cati dintre noi n-am fost in vizita la tanti Geta si nenea Jean unde am vazut farfurii pe care trona glorios Hotel Carpati si scrumiere cu hotel Savoy. Asisderea, caci transmiterea este transgenerationala, si nepotii lor vor avea suveniruri papuci si halate cu fala europeana.
Ce intelesuri tragem de aici? A fi cetatean european nu este un concept abstract imprimat pe servetelul din care luam cat mai multe sa ne ajunga si acasa. Este un mod de a trai. UE nu incepe la vama unde un domn mai mult sau mai putin prietenos te invita sa-i prezinti buletinul, ci chiar pe strada ta printre blocurile gri (desi tre sa te freci la ochi ca sa crezi). A fi cetatean european inseamna a avea respect pentru tine, pentru ceilalti si pentru ceea ce te inconjoara. A te informa despre altii nu doar pentru a-i injura pentru ca sunt mai bogati, a-i scuipa pentru ca sunt mai curati si pentru a arunca pisica deja moarta in gradina lor, acuzandu-i pe ei de uciderea ei.
Deocamdata, romanul isi zice inca cu mult aplomb: daca-i musai cu placere, om trece-o noi si pe-asta cu cetateanul european, am trecut noi altele mult mai grele (cand ne-au bombardat americanii, cand au venit rusii etc).
Doar ca acum este vorba despre peretii propriei noastre case.
Acest articol este scris  ”Pentru concursul Blogger European”, editia 2013. Regulamentul complet al campaniei se gaseste aici 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu