luni, 21 octombrie 2013

Trei iezi cucuieti, usa mamii descuieti

Sa vorbim din nou despre Anul European al Cetatenilor pornind  de la o snoava autohtona care ne poate servi drept metafora pentru ceea ce inseamna UE si cetatean european.
Cand s-au deschis portile larg catre Europa, in 2007, a fost sarbatoare. Imi aduc foarte clar aminte noapte de Anul Nou in care Piata Universitatii luminata toata in culorile albastrui confuze ale UE si-a primit neincapatoare oamenii insetati de o libera circulatie si discursul prezidential aferent. Despre libera circulatie, mai ales, o sa dezbatem in acest articol si mai ales despre libera dorinta si putinta de a munci oriunde in UE. Omul sanatos, spune Freud, este cel care poate iubi si care poate munci.
Despre iubirea pentru a circula in UE nu mai puneam atunci la indoiala. Ramanea sa vedem si despre puterea de a munci. Oamenii au vazut cu ochii dorinta lor implinita. Si s-au napustit asupra muncilor de toate felurile. Cetateanul este o persoana care are atat drepturi, cat si indatoriri, ambele exercitate si respectate intr-o societate democratica.
„Pentru Consiliul Europei, adjectivul democratica subliniaza faptul ca este vorba despre o cetatenie bazata pe principiile si valorile pluralismului, intaietatea legii, respectarea demnitatii umane si a diversitatii culturale ca bogatie. (…) Astfel, conceptele de participare, democratie sau cetatenie participanta par sa fie tot mai mult recunoscute ca fiind vitale (…) Cooperare, participare, dialog si respect sunt cuvinte care desemneaza atitudini pe care trebuie sa le aiba toti oamenii…”.
Foarte frumos spus. Dar sa vedem cum au stat lucrurile in realitate. Plecat peste mari si tari, romanul nu a reusit sa devina un cetatean european. In schimb, a capatat cuvinte grele ce aveau sa atarne multa vreme dupa el: a devenit capsunar in Spania, cersetor in Franta, agresor in Italia, aducator de boli in Anglia, consumator de economii nationale in Germania.
Precum in Capra cu Trei Iezi, Europa si-a invatat bine lectia sa nu deschida usa lupului cel rau venit sa strice si sa distruga. Dar ce te faci, cand lupul este fratele tau ? Vitreg, e adevarat.
„Constienta de patrimoniul sau spiritual si moral, Uniunea este intemeiata pe valorile individuale si universale ale demnitatii umane, libertatii, egalitatii si solidaritatii; aceasta se intemeiaza pe principiile democratiei si statului de drept. Uniunea situeaza persoana in centrul actiunii sale, instituind cetatenia Uniunii si creand un spatiu de libertate, securitate si justitie”.
Ne intrebam pana la urma, ca in orice poveste, unde este granita dintre adevar si realitate. Precum intr-un vis, in care cel mai adesea se amesteca lucrurile, este posibil ca si romanul sa fi fost un fel de iedul cel mai mic speriat si necajit si UE sa fi fost lupul cel rau ?
Cand vine vorba de fantasma, totul este foarte vag. Ne imaginam foarte mult, ne simtim atacati sau persecutati iluzoriu si cand ajungem la fata locului constatam ca se poate foarte bine si altfel. Pluralul nu este niciodata reductibil la singular. Toti romanii sunt cetateni europeni. Dar fiecare cetatean in parte este responsabil pentru actele lui. Iar actele lui nu definesc o tara, ci o situatie. Pedeapsa pentru actele lui nu defineste o persecutie perpetuata ca un blestem, ci o consecinta.
A priori,  catre urbis et orbi vine aceeasi binevointa. Apoi, mai ramane insa de vazut si ce se intampla in fiecare casa in parte.
Acest articol este scris  ”Pentru concursul Blogger European”, editia 2013. Regulamentul complet al campaniei se gaseste aici 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu