vineri, 6 decembrie 2013

Minti luminate sau spirite eliberate

Le Monde si Le Figaro se zvarcoleau din toti rarunchii cu privire la faptul ca invatamantul francez a picat pana pe locul 25 in clasamentul intocmit de PISA (studiu la care participa 65 de tari din toata lumea). Educatia inregistra un recul in special la stiintele exacte la matematica. Jurnalistii puneau la zid sistemul finlandez importat, unul bazat pe utilizarea deplina a creativitatii si spontaneitatii elevului. Se striga in gura mare ca nu mai merge asa cu lenea, cu relativitatea, cu timpul liber la dispozitie si altele cele care au facut de rusine imaginea burgheza, dar strica a educatiei franceze. 
Noul ideal era nici mai mult, nici mai putin decat sistemul de educatie asiasic. In special sistemul chinez si cel sud-coreean, bazat pe multa disciplina, pe studiu aprofundat, pe continuarea orelor de la scoala (nu putine), cu ore suplimentare seara acasa. Cu alte cuvinte, inlocuirea creativitatii cu supunere, a spontaneitatii cu disciplina, a curiozitatii cu respect etc.
Nu erau putini cei care afirmau ca scoala se invata par coeur (pe dinafara), ca scoala nu este creatie sau distractie si ca matematica e lege in viata aceasta. 
S-a intors lumea asta pe dos daca modelul educational mult visat este cel al unor tari aflate in plin comunism si dictatura? Sau poate experimentarea unor modele pulsionale, bazate pe satisfacerea placerii s-a dovedit putin fertila si vom trece din nou la exercitarea unui SupraEu tiranic?
Nu stiu daca Romania participa sau pe ce lor s-ar fi clasat daca ar fi participat la studiu. Nu stiu nici macar ce sistem educational foloseste tara noastra sau catre ce ideal tinde. Absenta unor astfel de repere, absenta ferocitatii cu care presa franceza diseca subiectul, dar mai ales absenta unei dezamagiri, a unei deziluzii ne arata ca educatia este in deriva. 
Caci nimic nu mai fi mai ingrijorator decat ceea ce inceteaza subit sa mai existe. In zadar sa mai afirmam ca nu stim de ce invata elevii asiatici. Dar vrem oare sa fie inca o data frica noul imago al constructiei  educatiei unei tinere generatii?

Pe maine dimineata asadar, 

Cristina 

Un comentariu:

  1. Uite aici comentarii despre situatia Romaniei la PISA.

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16139127-care-este-explicatia-rezultatelor-romaniei-testul-pisa-2012-unde-gresim-sunt-aproape-toate-celelalte-tari-europene-mai-bune-decat-noi-educatie.htm#!

    RăspundețiȘtergere