joi, 3 aprilie 2014

Mai doneaza cineva cuvinte ?


Am  ajuns intamplator zilele trecute in centrul unde se doneaza sange in Bucuresti. O zi insorita, de primavara care se stingea brusc la intrarea intr-un spatiu rece si iluminat sumbru de niste neoane. Randuri de scaune perfect simetric asezate te duceau cu gandul la un loc de asteptare al unui verdict. La intrare, o doamna jandarm careia ii lipsea doar platosa si spada, te intampina ferm si fara prea multe silabe risipite iti indica folosind degetul un formular. Aceeasi doamna iti dadea si un numar asa zis de inmatriculare in randul doritorilor donatori.
O data asezat pe scaun, in fata ta un afis mare rosu pe care scris Sansa la viata, iti dadea de inteles ca ai ajuns acolo unde trebuia si ca gestul tau este unul nobil, uman. Dupa doar cateva minute doamna jandarm iti smulgea pixul din mana si din spatele unui ghiseu in care se adaposteau trei doamne ocupate, o voce racnea cat o tineau puterile : 79. Urma prezentarea la ghiseu unde un scurt interogatoriu te punea la zid si iti scana bunele sau relele intentii, viata de zi cu zi si istoricul medical. Daca picai acest interogatoriu erai azvarlit cu privirea exact prin locul de unde ai intrat. Daca il treceai ti se indica un alt numar unde urmau alte interogatorii si alte suturi in fund.
In tot acest rastimp, doamna jandarm se preocupa sa orinduiasca scaunele la dunga, sa asigure linistea si sa intampine orice nou venit cu aceeasi doza de sobrietate. Cei care greseau un formular erau complet pierduti. Cei care raspundeau la telefon erau blamati. Cei care intrebau unde este toaleta erau scrutati cu privirea. Iar cei care uitau sa returneze pixul…va las pe voi sa ghiciti continuarea.
Stand asa si neavand altceva de facut decat sa observ, lucru foarte deranjant pentru doamna jandarm caci nu eliberam scaunul si il deviam de la axa lui de simetrie fata de alte scaune, m-am intrebat : de cand practicam disciplina stalinista ? Dintotdeauna. De cand seamana o clinica cu o inchisoare ? Probabil tot dintotdeauna. De cand suntem adeptii unei rutine obsesionale de a respecta regulile si de a pastra o ordine desavarsita? De cand munca in domeniul medical se confunda cu a te ratoi la cineva si a-l umili daca este necesar ?
Si brusc neonul m-a iluminat. Este o utopie ca o doamna cu zambetul pe buze sa te primeasca, sa iti ia numele, sa te strige pe numele tau si sa isi povesteasca despre ce e vorba si ce urmeaza sa ti se intample. Este o utopie ca un act care poate fi consumator emotional si care are o semnificatie diferita sa fie tratat cu continere si blandete. Sigur, vom auzi povestea cu acele sute de oameni pe care ar trebuie sa le contina zilnic. Ca munca este multa si prost platita. Ca sistemul este dezastruos si ca viata este plina de nenorociri.
Poate ca este adevarat, dar nu explica lipsa minimului bun simt (in sensul englezescului commun sense), lipsa minimei empatii, a putinelor, dar necesarelor cunostinte psihologice si mai ales topismul si marlania.  Caci bolile de care sufera iremediabil si incurabil sistemul medical sunt acestea.
Traim in tara utopiilor pentru ca ceea ce este decent si de bun simt este considerat o iluzie. Pentru ca respectul este o dovada de lipsa de tupeu, iar politetea este o injuratura. Pentru ca cultura este o jignire, iar empatia este un lux.

Pe maine dimineata asadar,

Cristina 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu