vineri, 19 septembrie 2014

Fa-te om, fa-te om

Stiu ca va aduce aminte de celebrul cantecel al personajelor incantatoare din Brigada Diverse, dar nu despre ei era vorba in mintea mea. Ci despre o informatie care a intrat recent in raza mea vizuala. Este vorba despre o campanie care se numeste "Adopta un om urat" si care se refera la faptul ca un site exclusiv de dating pentru oameni frumosi a lansat un program de mentorat pentru cei care nu sunt suficienti de atragatori pentru a fi acceptati ca utilizatori ai sitului. 
Sincer, primul lucru care mi-a venit in minte a fost campania Adopta si tu un catel parasit. Si probabil ca nu a fost o intamplare. Absurdul titlului acestei campanii impingea mintea catre o discordanta in propria ei productie. Mintea devenea din ce in ce mai confuza si se intreba daca oamenii urati merg abatuti pe strada si asteapta sa-i adopte cineva pentru a nu mai fi ai nimanui.
O prima intrebare ar fi cum se defineste un om frumos si prin ce este el dezirabil? 
„Membrii BeautifulPeople tind sa fie bine imbracati, sa fie in pas cu moda si aranjati impecabil. Mentorul tau te va transforma in cea mai buna versiune a ta. Mentorii ofera ponturi pentru a-ti imbunatati aspectul fizic, prezenta si stilul, dar in acelasi timp iti va da sfaturi intelepte cu privire la sporirea increderii in sine si abilitatii de a impresiona la prima intalnire.”
Acesti mentori sunt alesi bineinteles din randul oamenilor frumosi, deja acceptati de situl respectiv. Ei vor transforma omul urat si nepretuit pentru uratenia sa intr-un om frumos si pretuit pentru frumusetea sa.
Doua lucruri imi atrag in mod deosebit atentia. Absenta oricarei capacitati de a sesiza ca vorbim de aceeasi specie si nu de oameni si de animale care trebuie adoptate, spalate, pieptanate si parfumate. O astfel de propunere injoseste si umileste, creand un sentiment de dispret si de superioritate. (nu-i asa ca mult hulitul nazism ce cultiva specia ariana si injosea celelalte specii apare sub multe forme desi aparent s-a incheiat de mult?)
Si al doilea lucru, caracterul extraordinar de pasiv atribuit oamenilor in ultima vreme. Lor li se spune tot timpul ce sa faca ca sa devina fericiti, plini de bani, oameni de succes sau oameni frumosi. Ei sunt invatati, mentorati, ghidati, sfatuiti, etc. Aceasta pasivitate, dincolo de a aduce vreun beneficiu, creeaza de fapt un mare prejudiciu, conducand la ideea ca un adult este dependent si incapabil sa reuseasca prin ceea ce este. 
Fiecarui om ii revine propria sa istorie si tot ce cuprinde aceasta. Fiecare se va gasi si regasi pe sine in felul propriu. Nu poate exista un mentor care sa ne conduca viata. Pentru ca in mod automat felul in care ne va conduce viata se va inspira din viata lui si nu din viata noastra. Iar noi nu vom deveni noi insine, ci o copie fidela a mentorului.
Propun ca o alternativa o noua campanie cu titlul "Fa-te om, fa-te om". Adica, atunci cand simti nevoie sa il confunzi pe celalalt cu un obiect sau cu un animal pe care trebuie sa il dresezi, te poti replia pentru a te redescoperi ca egalul lui.


Pe maine dimineata asadar,

Cristina 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu