joi, 24 octombrie 2013

De la cetateanul turmentat la cetateanul european

Caragiale descria acum mai bine de o suta de ani o imagine a societatii romanesti pana in cele mai mici detalii. Tabloul pe alocuri hilar, pe alocuri tragic, nu ar fi fost complet daca intre toate chipurile numite si atribuite, nu ar fi aparut unul anonim: cetateanul turmentat. Confuz, derutat, are o singura dilema ce provine dintr-o criza de constiinta. El, presat de faptul ca se inchid urnele, doreste sa stie cu cine sa voteze. Alegerea este in insasi esenta ei una imposibila. Omul nu poate vota pentru ca nu are nici un reper despre ce se voteaza, despre cine candideaza, despre unde se indreapta. Precum scrisoarea ratacita pentru care el o gaseste, si el este la fel de pierdut. Nu stim cine este, incotro se indreapta, ce vrea sa voteze sau cu cine. 
La distanta de ani multi, in era civilizatiei postmoderne, cetateanului turmentat i-a luat locul cetateanul european. Identificat prin unitate, aderand la globalizare si infratit cu o familie mare: Europa. 2013 este Anul European al Cetatenilor. Anul viitor, intre 22-25 mai, vor avea loc alegerile europarlamentare. La fiecare 5 ani, cetatenii europeni isi aleg, prin vot direct, reprezentantii in Parlamentul European, care  le apara interesele in procesul de luare a deciziilor la nivel european. Institutiile europene depun eforturi pentru a sublinia importanta unei participari cat mai largi la viitoarele alegeri europarlamentare.
Va suna cunoscut? Dilema cetateanului caragelian pierdut in negura timpului renaste: noi cu cine votam?
Cateva aspecta merita atentia noastra pentru a nu reedita confuzia si deruta cetateanului mai sus amintit. Primul dintre el ar fi ce se voteaza aici? Painea noastra cea de toate zilele, benzina cea scumpa la vedere, nivelul de trai sau calitatea educatiei si sanatatii? 
Biroul de informare al Parlamentului European in Romania a lansat campania institutionala de informare pentru alegerile europene care vor avea loc in perioada 22-25 mai 2014. Campania are patru etape. Prima a inceput cu prezentarea sloganului "ACTIONEAZA. REACTIONEAZA. DECIDE" si isi propune sa explice noile puteri ale parlamentului European si modul in care acestea influenteaza viata cetatenilor europeni. A doua etapa, din octombrie pana in februarie 2014, se va concentra pe cinci teme principale - economia, calitatea vietii, locurile de munca, banii si UE in lume. A treia va fi campania electorala propriu-zisa, dupa care urmeaza faza finala, post-electorala, care va cuprinde si alegerea urmatorului Presedinte al Comisiei Europene de catre Parlamentul European, precum si inaugurarea noii Comisii Europene in urma aprobarii acesteia in Parlamentul European in septembrie 2014.
Al doilea ar fi cine candideaza aici. Circul mediatic care a inconjurat alesii europarlamentari nu a facut decat sa invaluie in ceata ceea ce inseamna aceasta functie. Este europarlamentarul un turist de lux? Fisa sa de post se refera la vizite regulate in citadela belgiana? Este aceasta functie un bilet la loto? Ce fac oamenii aceia la costum despre care nu vedem decat imagini si avem o senzatie de surdo-muti?
In cadrul unui sondaj, 67% dintre tinerii romani au raspuns ca probabil vor vota la alegerile europene din 2014, in timp ce 30% au raspuns ca probabil nu isi vor exercita optiunea in acest scrutin, in cadrul unui sondaj la nivelul UE dat publicitatii vineri la Bruxelles. Eurobarometrul indica si faptul ca tinerii din Romania sunt mai mult implicati in politica decat media la nivelul UE si mai dispusi sa ia parte ei insisi la procesul electoral.
Al treilea si cel mai important, incotro ne indreptam. Europa si-a deschis larg portile, dar noi continuam sa ne dam cu capul de ziduri. Cortina Rosie a cazut, Zidul Berlinului de asemenea, insa s-au ridicat altele noi. Unul dintre ele este zidul ignorantei.
"Niciodata gandirea n-are alt vrajmas mai cumplit decat vorba, cand aceasta nu-i vorba supusa si credincioasa, nimic nu arde pe ticalosi mai mult ca rasul".(I.L.Caragiale)

Pentru concursul Blogger European. Regulamentul campaniei aici 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu