vineri, 29 noiembrie 2013

Granita dintre lumina si intuneric


Ati privit vreodata lumea de sus ? Nu ma refer la a face celebra « aroganta », ci la propriu. Daca ati fost vreodata in inaltul cerului pentru a privi de acolo lumea. Daca aveti si sansa sa va aflati la rascrucea dintre lumina si intuneric, veti putea asista la o batalie veche de cand lumea.
La inceput a fost intunericul, oricum s-ar fi numit el : chaos, big-bang sau gaura neagra. Apoi a fost cuvantul: fiat lux. Si s-a facut lumina. Dar lucrurile nu s-au incheiat aici. Batalia se da in  continuare la fel de acerba in fiecare amurg si in fiecare zori de zi.
Intr-o intunecime deasa in care orbecai se intrevede un strop de lumina. Plapand, timid, rosiatic. E semnul ca in curand lupta va incepe. Intunericul se incrunta si se inconvoaie pentru a acoperi picatura de lumina. Dar ea nu se lasa. Aproape pe ne-simtite se transforma intr-o dunga care se prelinge insiduos pe spatele intunericului.
Intunericul nu se da la o parte din bun simt. Isi revendica teritoriul, ameninta cu un ranjet fermecator sa inghita ceea ce se intrezareste la orizont. Dar incet incet se vede nevoit sa se retraga.
Se vede infrant. Va face acelasi lucru in amurg si va iesi victorios de acolo. Nici o existenta nu este solitara. Nu exista lumina fara intuneric, bine fara rau, frumos fara urat. Tot ceea ce este sanatos este rodul ambivalentei. Ea nu presupune un triumf a unei dintre parti ci o acceptare a ambelor.

Daca vreti sa cititi undeva despre aceasta slendida batalie dintre lumina si intuneric, dintre nimic si viata, alegeti O poveste fara sfarsit, scrisa de Michael Ende. 

„Dar dorintele nu pot fi nici provocate, nici inabusite dupa cum ai vrea. Ele izvorasc din adancurile cele mai ascunse ale fiintei noastre, fie ele bune sau rele. Si se nasc fara sa ne dam seama.”

Pe maine dimineata asadar,

Cristina 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu