joi, 6 februarie 2014

Placerea din gura noastra cea de toate zilele

Va si gandeati deja la paine? Nu, nu despre paine este vorba. Si nici despre alimente. Desi cred ca romanii sunt consumatori record de paine. Totul se mananca cu paine. Cartofii, chiar si pastele. Radacini mai vechi ale foamei, insurmontabile si in vremuri imbelsugate.
Dar despre injuraturi voiam sa vorbim de fapt. Zi de zi ploua in averse cu ele pe strada, in metrou, in magazine, desi nu sunt anuntate la nici un buletin meteorologic. Cu o afluenta greu de oprit, cu o pofta ce-ti lasa gura apa, cu un nesat ce nu pune la indoiala vointa, ele sunt placerea noastra cea de toate zilele.
Gaturi, mame, zone posterioare, zone anterioare, organe de drept, organe de stat, chiar si organe ce n-au gresit cu nimic, toate sunt luate drept la tinta. 
Dar de unde vine aceasta placere? Acum putem sa filosofam sau sa psihanalizam. Cum preferati?
Daca filosofam, este vorba desigur de estetica uratului. Aia cu mucegaiuri si noroi si bube si preturi noi. Cand tot ceea ce este bun si frumos se ascunde in mlastina puturoasa a gandurilor subrede. Cand tot ceea ce este valoros se stinge in idei marunte de badaran, cand seamanul cel mai nobil este cocalarul si cand inima cea mai blanda este neinfricat organica. 
Daca psihanalizam, este vorba desigur de origini. Si nu numai. Stiti cum spune o porunca biblica, sa nu hulesti numele Domnului. Asa spune si inconstientul sa nu hulesti propria origine. Dar cine te impiedica sa o hulesti pe a altuia? Asa apar subtilele insertii oedipiene, mai putin subtilele insertii peniene, aprecierile narcisice si recunoasterile megalomanice. 
Ce-am aflat pana acum? Ca injuraturile au aparut pentru ca Oedip si pentru ca estetica urata? Am citat din silogismul celebru care face ravagii pe you tube. 
De fapt trebuie sa stiti despre inconstient ca el nu cunoaste morala, nu cunoaste estetica, nu cunoaste timp si nu cunoaste diferenta dintre gura si .....spate. Dar, slava Domnului, de aia s-a inventat Supraeul.

Pe maine dimineata asadar,

Cristina 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu