vineri, 21 martie 2014

Cele 21 de grame ale unui suflet

Astazi este Ziua Mondiala a Sindromului Down. Acesta este o disfunctionalitate cromozomiala care presupune aparitia unui cromozom suplimentar. In prezent, in Romania, exista aproximativ 30.000 de persoane care sufera de acest sindrom.
Viata are propriul ei curs si ne aduce aproape de ceea ce simtim ca am putea cunoaste, de ceea ce intuim ca am putea iubi, de ceea ce stim ca putem gandi. Nimeni nu se asteapta ca viata sa-i ofer in dar un cromozom suplimentar. Acesta atarna greu, atat de greu la inceput incat totul pare ca se va rupe. Este echivalentul unui cataclism genetic care va modifica pentru totdeauna sensul si scopul unei familii. A primi ceva in plus poate fi o drama care nu se va sfarsi niciodata pentru ca pretul platit va fi cerut cu insistenta zi de zi.
Dar in mod extraordinar, ceea ce mi-a venit azi in minte a fost o intrebare dintr-un film celebru la vremea lui, 21 de grame, care suna in felul urmator: Cat cantareste un suflet? 
M-am intrebat si eu astazi cat cantareste un suflet cu 21 de cromozomi? Care sunt dorintele sale, care sunt nevoile sale? 
Un astfel de suflet iubeste la fel, zambeste la fel, atinge cuvintele cu aceeasi delicatete sau duritate. Se supara pe viata cu acelasi naduf, isi canta bucuria cu aceeasi placere, se mira cand nu stie despre ce vorba si se incrunta cand nu are sens ceea ce vede. Are aceeasi dorinta de a cunoaste lumea, de a da mana cu cel care i-o intinde, de a-l lua in brate pe cel de langa el, de a imparti ceea ce are sau de a pretinde ceea ce-i lipseste. 
Si atunci ce este diferit? Absenta unui cromozom in minus? Nu. Ceea ce se transpune intr-o diferenta este modul in care va percepe lumea, din pielea celui ce este impovarat de un surplus pe care nu l-a cerut niciodata, dar care va ramane al lui pentru totdeauna. 21 pare o cifra a hazardului, dar ea confera o indentitate, confera o viata, confera o istorie. 
Sindromul Down este un supliment. Dar acest supliment nu se constituie ca un obstacol al vietii, ci ca un pariu cu aceasta pentru a se regasi acolo unde s-a pierdut, pentru a se retese acolo unde s-a rupt, pentru a construi un alt destin acolo unde verdictul era implacabil.

Chiar si un suflet cu un cromozom  in plus cantareste  exact la fel ca celelalte suflete. 

Pe maine dimineata asadar,

Cristina 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu