marți, 18 martie 2014

Norocul suna intotdeauna de trei ori

Desi o vreme a fost la moda a doua sansa, acum se spune ca abia a treia oara este cu noroc. Cele doua nu par a fi compatibile. A doua sansa e de inteles, ai dat-o in bara prima data si mai incerci inca o data. Ca e vorba de a intra la facultate, ca e vorba de casatorie, ca e vorba de a-ti schimba jobul sau de incercarea de a fi parinti, un esec este digerabil. Insa doua, doar ca sa incerci si a treia oara, par de neconceput.
Si cu toate astea mintea noastra nu tolereaza bine deadline-urile si nici nu raspunde pozitiv la amenintarile extreme. Ideea ca este ultima oara cand poti face ceva si daca nu il faci bine s-ar terminat, este una foarte nociva pentru psihic. 
In principiu, ideea ca in viata ai o singura sansa sa reusesti provine din faptul ca te nasti o singura data. Confuzia apare la momentul la care uiti sa afli si ca de cand te nasti si pana mori e drum lung, presarat cu multe incercari. Asa apar inca din copilarie ideile cum ca daca ai ratat gradinita s-a terminat, cum ca daca ai fentat scoala nu prea mai ai de ales, cum ca daca n-ai pus piciorul in facultatea viselor familiei, viata ta s-a cam incheiat.
Ceea ce asteapta ceilalti de la noi se numesc idealuri. Ele se nasc atunci cand propriile lor vise s-au spulberat pentru ca viata nu a fost blanda cu ele. Pentru ca nu pot renunta la ele, pierderea doare cumplit si produce hemoragii narcisice imposibil de alinat, atunci le transmit altora. Si ei le primesc nu ca pe o speranta, ci ca pe o datorie.Pe care incearca din rasputeri sa o saboteze. Si sa o duca la bun sfarsit. Pentru ca sa isi poata cere dreptul de a avea in sfarsit si propriile vise.
Toata viata noastra este o alegere. Toate drumurile sunt supuse transformarii. Nici o decizie nu este o inchisoare. Nici un vis nu este o pedepsa. Nici un ideal nu este o boala cronica.
Daca simtim ca am gresit, o luam de la capat. Daca simtim ca nu este bine, ne oprim si reflectam. Daca simtim ca propriul nostru vis s-a instrainat de noi, cautam altul. 
Dar mai ales daca simtim ca a doua sansa nu a fost suficienta, incercam si a treia oara. Breakfast at Tiffany's este o carte minunata pentru a intelege ca viata uneori este exact asa cum ar trebui sa fie. 

Pe maine dimineata,

Cristina 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu