miercuri, 23 aprilie 2014

Libidoul bibliofil

Multe ne vad ochii zi de zi, doar ce-i deschidem dis de dimineata. Ai mei au dat cu ochii peste o multime de carti, intinse la soare, ce pareau demoisele la plaja din Saint Tropez. Cate o pala de vant mangaia bland filele si cate un suflu mai obraznic schimba pagina. Carti de toate felurile, uimite si ele caci de obicei impart rafturi diferite si nu stau laolalta pentru nici un motiv. Cum sa pui Harry Potter langa Moara cu Noroc? Sau Sandra Brown langa Paleologu? 
Cartile erau imprejmuite de un gard. In spatele gardului o multime ce ardea de nerabdare sa patrunda in spatiul cultural. Avand in dotare aceleasi papornite cu care ataca si tigaile sau reducerile la hartie igienica. Dincolo de gardut erau multe chestii care luceau in soare, iar la intrare scria gratuit. 
Un domn, care a incercat multa vreme sa culturalizeze televiziunea nationala si s-a lasat pagubas la un moment dat, cugeta cu sprancenele arcuite serios: avem o tara lenesa si mitocanizata. Lenesul si mitocanul nu citesc. 
Pai si atunci multimea furibunda din spatele gradenelor ce era? Caci nu parea lenesa dupa cum s-a asmutit cand s-a dat startul. Si nici mitocana dupa cum a indesat in sacosi filelele, nemaicontand daca nu sunt din aceeasi poveste. Lasa ca incropeau ei una noua acasa cand numarau prada.
M-am intrebat oare ce a generat aceasta euforie livreasca, acum in prag de 1 mai, cand tot omul se gandeste la un mic si o bere muncitoreasca, daca se poate sa fie si pe litoral, cu atat mai minunat. M-am gandit ca tre sa fie vreo alergie de primavara, vreo influenta astrologica, efectul hipnotic al gratuitatii, acceleratia gravitationala, foamea de dupa post etc.
Si apoi brusc mi-a picat mintea de unde se cocotase sa observe fenomenul: era o crestere accelerata a libidoului bibliofil. Caci poporul nostru este unul de sorginte latina, adica sange fierbinte ii curge in vene si din cand in cand se incinge. Si cum este si un popor cultivat si nu isi permite o satisfacere primara, s-a gandit sa sublimeze. Si uite asa sa nu se mai zica despre romani ca fac putin sport si citesc o carte pe an.

Pe maine dimineata asadar,

Cristina 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu