marți, 27 mai 2014

Pierdut Europa. O declar nula

Toata Europa s-a cutremurat ieri. Matematica rezultata in urma votului euro-parlamentar a iesit prost. In varf si-au aratat coltii cei care nu aveau ce cauta acolo. Era ca si cum ai avea un concurs de frumusete intre antibiotice si ar castiga un virus. Intr-un fel ar avea sens, pentru ca fara virus nu ar fi existat antibiotic. Putem intelege cu usurinta ce se intampla intr-o comunitate, daca ii studiem mitul fondator. 
Cum a aparut Europa? Un fel de Moise, cu un fel de tabla si asa s-a nascut Europa. Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti, tot ce este al tau este si al lui. Casa ta va fi si casa lui. Tara ta va fi si tara lui. 
Foarte frumos suna in teorie, dar in practica s-a dovedit dezastruos. Unii au venit cu palate, altii au venit cu ciume si pantaloni rupti in genunchi. Unii au venit cu Goethe, altii au venit cu Salam. Unii s-au asezat la masa si au mancat cu 5 randuri de tacamuri, altii au infipt mana murdara si au infulecat. Si uite asa ne-am trezit cu turnul Babel. Cei mai pretentiosi s-au ingretosat, cei mai speriati s-au baricadat in case, cei mai scandalizati au inceput sa faca spume la gura, iar cei mai vicleni au inceput sa faca planuri. Cum sa scape ei de aceasta iubire neconditionata si sa-si inchida portile.
In esenta ei, specia umana ramane una profund discriminatoare. Fantasma ariana nu era doar a nazistilor, ea era doar o prelungire narcisica a unei fantasme comune de puritate etnica, de ne-amestec. Nimeni nu vrea sa faca baie in aceeasi apa cu vecinul. Nimeni nu vrea sa-si imparta painea cu el. Nimeni nu vrea sa dea din bogatiile din gradina lui. 
Deci eroarea a plecat de un mit biblic, cum ca la baza unui ideal ar putea sta bunatatea, ingaduinta si generozitatea. Nimic mai fals. Ura este anterioara iubirii, spune Freud. Glasul urii se aude acum tocmai pentru ca a fost ignorat. Si Marine Le Pen si Neil Farage sunt doar o portavoce a ceea ce clocoteste in sanul poporului. Nu poti construi o structura viabila plecand de la o utopie. Pentru ca ea se va autodistruge din interior. 
Ce urmeaza acum? Apocalipsa europeana. Nicidecum, dupa parerea mea. Urmeaza sa putem accepta ca exista si ura si ca daca vrem sa construim ceva impreuna, ea trebuie sa isi gaseasca locul si caile de exprimare. Daca nu ii oferim aceasta posibilitate, cei care vor fi purtatorii ei de cuvant vor fi primiti ca niste eroi salvatori.
Este falsa ipoteza conform careia imigrantul iti poate lua ceea ce este deja al tau. Daca nu ai un serviciu, cu siguranta nu aveai nici daca nu era imigrantul, daca te simti amenintat, cu siguranta te simteai si inainte sa vina imigrantul, daca esti insuficient de bine pregatit, erai la fel si inainte, daca nu te poti simti in siguranta acum, nu te puteai simti nici inainte. Dar un lucru este clar: imigrantul va fi mereu proiectia unui intrus care trebuie distrus cu orice pret. El va purta cele mai rele boli, cele mai urate defecte, cele mai groaznice fapte si cele mai inspaimantatoare idei. 

Pe maine dimineata asadar,

Cristina 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu