vineri, 6 iunie 2014

Adulatia unui erou

Si iarasi s-a impartit universul virtual in doua: cei care ii multumesc Simonei Halep si sunt mandri de ea si cei care nu-i multumesc si nu sunt mandri de ea. De unde s-a starnit aceasta adulatie care atrage iminent si indignarea? 
Ca sa intelegem ar trebui sa facem apologia unui erou. Sa intelegem cine este acesta, cum se naste si de ce ajunge sa fie un erou. Ca fiecare dintre noi sa venim pe lume se incheie un contract. Ca la toate marile achizitii si aceasta este anticipata de o intelegere. Contractul, de factura narcisica, precizeaza foarte clar conditiile in care noul venit va fi preamarit si numit mostenitor. El trebuie sa soseasca pe lume pentru a indeplini visele marete ale parintilor, pentru a inalta in slavi idealurile lor, pentru a replanta dorintele secate, pentru a aduce nobilitate si regalitate acolo unde ameninta aerul banal al majoritatii. Majestatea sa Bebelusul, asa cum il numeste Freud, va sosi pe lume pentru a fi printul mult asteptat care nu a sosit niciodata pentru mama lui si eroul fara tagada care nu a mai fost niciodata tatal lui. 
Asadar, cu totii suntem asteptati sa fim eroi. Sa strapungem scutul neindurator al lumii si sa izbutim acolo unde nu era decat infrangere. Sa ne ridicam din cenusa si moloz si sa stralucim in pulbere de stele. Sa facem minuni cu atingerea noastra. 
Ce este un erou pentru cei care il privesc? Este proiectia in miscare a tuturor sperantelor noastre. Este prelungirea vie a gandurilor de triumf. Este ecranul celor mai incrancenate trairi, al sacrificiului iluziilor individuale, al neputintei singulare. Este un avatar grupal, o singura holograma ce racneste pentru o multime de oameni. 
Dar mai ales este imaginea unui ideal de neatins. Este acceptarea destinului de a nu fi devenit un erou. Este incalcarea marelui contract initial. Este lupta dintre invidie si admiratie. Dintre a da mai departe propriile vise sau a le distruge. Dintre a regandi destinul de erou dupa posibilitatile fiecaruia sau a tanji dupa o utopie infinita. 
Fiecare erou se naste si apoi moare. Cand se naste este un anonim. Cand moare este deja celebru. Insa cel mai palpitant este de departe ce se intampla intre cele doua capete. 

Pe maine dimineata asadar,

Cristina 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu