joi, 17 iulie 2014

Vocatia unei generatii vizuale

Intr-o perioada in care pregatirile pentru viitoarele cariere sunt in plina desfasurare, facultatile isi deschid larg portile catre posibilii lor candidati, o noua vocatie cutreiera internetul si nu numai. Daca cumparati un ziar si il deschideti la pagina cu oferte de munca, 90% dintre ele se refera la videochat. Ce-o mai fi si asta ne intrebam? Chat se refera la a vorbi, iar video la a se vedea. Adica un fel de socializare. Da, dar conditia esentiala este sa fie o socializare sexy. Adica poti vorbi despre Ponta si Angela Merkel, insa doar daca esti in sutien. Poti impartasi retete culinare, dar doar in bikini. 
Videochatul este produsul unui promo foarte sustinut. Totul este foarte lejer, castigul este foarte ofertant, include si nitica distractie. Ce ti-ai putea dori mai mult? Dincolo de faptul ca fiecare este liber sa faca ceea ce doreste cu viata lui, este interesant de inteles cum a luat amploare acest fenomen.
Citeam de curand un articol al unui fost investitor in videochat care prezenta culisele acestei lumi. Ca orice culise, ele nu seamana cu ceea ce se vede din afara. Spunea articolul ca foarte multe din cele care cauta acest job sunt absolvente de studii superioare, in dorinta de a castiga niste bani multi, intr-un timp destul de rezonabil, cat sa mai poata face si alte lucruri in viata sau cu viata lor. Asta imi aduce aminte de liniile fierbinti care aparusera dupa Revolutie, cu 89 inainte, unde un minut costa o avere, iar la capatul celalalt al firului se afla o voce suava care te injura de mama focului, dupa cum iti tanjea sufletelul erotizat. Vocea suava apartinea de obicei unei doamne bine trecute de 40 de ani, rotunjioara, cu copii si sot flamand, ramasa somera dupa efectele binefacatoare ale democratiei proaspat instaurate.
De data asta este vorba despre un alt public. Asta pentru ca videochatul pretinde accesul direct la corp si nu doar fantasma vocii. Oare ce le atrage in aceasta vraja imbietoare pe fetele care isi descopera o noua vocatie in videochat?
Raspunsul trebuie sa fie unul de natura narcisica. Foarte multe dintre ele s-au lovit in repetate randuri de esecuri si umilinte. Fie ca nu si-au gasit nici o modalitate de a-si etala cunostintele pentru care au muncit, fie ca nimeni nu a apreciat pregatirea lor intelectuala, indemnandu-le sa se devalorizeze constant si sa deplaserea centrul increderii in sine de la minte la corp. Corpul este o posesie, este bunul cel mai de pret si utilizarea lui sta strict in dorinta si vointa noastra. Dar a-ti cere cineva sa iti folosesti corpul, inseamna din start ca cineva considera atragator si ofertant corpul tau. Ba mai mult, iti promite si ca vei obtine foarte multe avantaje fara a face ceva in mod special, ci doar aratandu-ti corpul superb. 
Si pana la urma de ce nu, daca pana acum tot efortul intelectual a fost in zadar, nu ar fi minunat daca pur si simplu imaginea corpului ar produce un castig semnificativ. Interdictia atingerii si protectia ecranului produc un fals sentiment de siguranta. Pentru ca pe termen lung, expunerea repetata a corpului pentru a satisface pulsiunile voyeriste produce un sentiment de denigrare si de depreciere profunda. Treptat, posesorul corpului inceteaza a mai fi o persoana, ci devine un obiect aflat la dorinta si sub controlul clientului. Pentru ca placerea va insemna de fapt supunerea, iar distractia va fi de fapt o continua umilinta interminabila. 
Cu alte cuvinte, efectul este devastator pentru imaginea de sine, soldat cu pierderea valorii de sine si cu sentimentul zadarnic al lipsei oricarei iesiri din acest cerc vicios. A te expune in mod repetat inseamna o agresiune fata de propria intimitate si o transgresare a propriei nevoi de siguranta. Inseamna a nu-ti mai apartine. 


Pe maine dimineata asadar,

Cristina 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu