vineri, 12 septembrie 2014

9/11. Restul e doar praf in vant

Oricare alte doua cifre luate nu au devenit atat de rasunatoare, fara alte explicatii necesare. 9/11. America under attack. Si apoi nici o zi nu va mai fi niciodata cum ar fi fost inainte. Un inalt oficial spunea ca dupa aceasta data, toate zilele aveau sa fie la nesfarsit 12 septembrie. Spunem lucrurile asa numai despre traume. Numai un eveniment traumatic are puterea de a subjuga timp si de a incremeni viata. De a stinge firul firesc al vietii si de a sufla acelasi aer otravitor la nesfarsit, pe care insa daca nu-l respiri, mori. Trauma nu este despre viata, este despre moarte. Trauma nu este despre eroi, este despre oameni zdrobiti de durere. Trauma nu este o izbanda, este o catastrofa pe care nu a vazut-o nimeni venind. 
Presedintele Obama spunea ieri intr-un discurs aniversar ca dupa 13 ani de amintire a traumei, America a iesit mandra si realizata. Nu poti iesi mandru si realizat din moarte. Ci doar cu capul plecat si cu un imens sentiment de vinovatie fata de miile care nu au mai putut pacali moartea, furindu-se cand era prea prinsa sa inhate cu mainile ei cat mai multi oameni disperati sa mai respire o secunda. Caci acesta este adevarul. Cei care s-au salvat din infern, au pacalit ochiul necrutator al mortii. Nici un om nu se poate pune cu tone de beton si milioane de metri cubi de praf. Cei care s-au scos din acest infern au declarat ca au simtit ca au murit de multe ori pana cand au ajuns din noi la lumina si la viata. Si chiar si atunci, cand s-au uitat in spate, au vazut mii de ochi ce nu au mai apucat sa vada lumina. 
In moarte nu exista eroi. Ci doar oameni care nu au impartasit aceeasi soarta cu cei ucisi. Care vor spune toata viata lor "si eu puteam sa mor", dar cumva s-au strecurat. Numarul lor este infinit mai mic decat al celor care s-au facut una cu pamantul. Intr-o zi oarecare cu totii suntem niste anonimi. Caci oamenii au murit de-a valma, asa cum sunt si comemorati. Pare mai degraba o noua Hiroshima decat o lupta eroica. Nimic din ceea ce facem nu va uita sa se reia la un moment dat, intr-un fel sau altul. 
9/11 este despre oameni care au disparut de pe fata pamantului intr-o clipa. Multi, mai multi decat mintea noastra poate cuprinde. Monumentul realizat in locul turnurilor gemene cuprinde o camera tapetata pe toti peretii cu fotografii. Este imens sentimentul pe care atatea mii de priviri il transmit. Este ca un mormant urias. Acolo unde era centrul palpitant al vietii Americii, este acum doar un mormant urias.
Probabil ca este ceva de invatat din trauma. Ca ea nu este o realizare. Ca ea nu este o mandrie. Ci doar o durere foarte mare. 


Pe maine dimineata asadar

Cristina
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu