Sau un fel de ne dati sau nu ne dati. Ca daca nu ne dati ce anume se intampla? Ceva rau, ceva groaznic, ceva terifiant. Cam asta e Haloweenul. De ce le plac oamenilor lucrurile infricosatoare?
Pentru ca sunt foarte seducatoare. Pentru ca fascineaza. Pentru ca exista in fiecare dintre noi. Si o data pe an frica e la liber. Putem lua cat ne tine punga. Un film recent aborda aceasta tema si se intreba cum ar fi daca o noapte pe an ai avea voie sa ucizi fara sa fii pedepsit, 12 ore in care nici politia si nici salvarea nu ar funcţtona, si totul pentru ca in restul anului sa traiesti linistit, fara teama ca ai putea fi atacat? Cum ar fi sa ai o noapte pe an in care sa poti dezlantui fiara din tine asupra celui pe care il urasti, dar pe care nu ai voie sa-l atingi in restul anului? The Purge (2013), in regia lui James DeMonaco.
Ca exista un instinct criminal pus in slujba supravietuirii, stiam. Dar unul pus in sluja placerii?
Freud dateaza ura ca fiind anterioara iubirii. Mai intai uram lumea ostila in care am sosit, care ne taraste afara din idila narcisica pe care o traim cu noi insine, care ne sparge oglinda de iluzii in care ne privim, care ne obliga sa avem nevoie de celalalt, sa nu putem trai fara el, doar prin noi insine, care ne darama idealul omnipotentei demiurgice.
Deci, cum ar veni asta sa il ucizi pe celalalt pentru ca il urasti, sa il distrugi pentru ca il invidiezi, sa il stergi de pe fata pamantului pentru ca te-a dezamagit? Acum ne e putin mai clar cum a aparut decalogul lui Moise. Aveam nevoie de un SupraEu, de o cenzura, de un gardian. Violenta exista in fiecare dintre noi. Insa este inchisa acolo in groapa Marianelor. Daca ii facem loc sa iasa la suprafata, inseamna ca ne luam angajamentul sa o educam. Sa o facem prezentabila. Daca apare ca un musafir nepoftit, atunci vom suporta consecintele.
Asa ca...ce dori sa dati si ce-ati vrea sa primiti?
Pe maine dimineata asadar,
Cristina